GASTENBOEK

48 reacties

 1. Quitoplan Funciona

  Evite dietas radicais. Que algum executar ciclos calóricos?

 2. web page

  These fats, and also other chemicals, become pollutants to your body.
  A polluted, malnourished stomach and colon is tthe best environment
  for parasites annd worms. We have the classic tape, there is the self-adhesive backed photo corner, dry picture mounting technique, wet
  mounting method and spray mounting technique.

 3. Nha dat online

  You need to be a part of a contest for one of the finest websites on the internet.
  I’m going to recommend this site!

 4. psychedelic trance mp3 download

  Wonderful blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many
  options out there that I’m totally overwhelmed .. Any suggestions?
  Thanks a lot!

 5. Belle

  But a smiling visitabt here tto share the love (:, btw outstanding layout. http://fyandco.com/?page_id=20

 6. hay Day tips cheats

  And on top oof that, it ϲan Ƅe updated tⲟ remaіn updated (standards, protection, etc) frоm thе Play Store insteaɗ of tһrough each Android
  update.

 7. ladaidm2k.wordpress.com

  Ꭼven abroad, thе business’ѕ celol phones arre struggling to
  compete keenly аgainst hіgher profile products fгom tһe likes of
  Samsung.

 8. lasertest

  Thanks for finally writing about >GASTENBOEK Een van de jongens <Liked it!

 9. Van een buitencategorie

  Wat een ontzettend goed geschreven boek: ‘Een van de jongens’ van Cees van Lotringen. Als het er in de bankwereld of het bedrijfsleven echt zo aan toegaat, mag de roep om beter toezicht niet ongehoord en/of onbeantwoord blijven. Het boek boeit van het begin tot het einde, chapeaux!

  Dit is een boek wat je vanaf het begin tot het einde boeit. Een boek om in een keer uit te lezen. Dat komt niet alleen door de aansprekende schrijfstijl, maar ook door het onderwerp. De ondertitel ‘Megafraude in de top van het Nederlandse Bankwezen’ is een absolute eyecatcher.

  Op intrigerende wijze beschrijft Cees van Lotringen de groei van de hoofdpersoon in dit boek vanaf zijn studie, het begin van zijn carrière tot het moment dat hij geen weerstand meer kan bieden aan de verleidingen die aan zijn functie kleven en eindigend in zijn ontslag en veroordeling. Het is boeiend om te lezen hoe iemand langzamerhand afglijdt. Hij weet dat wat hij doet niet door de beugel kan, maar is op een gegeven moment niet sterk genoeg meer om er weerstand aan te bieden, laat staan dat hij het bespreekbaar wil of durft te maken.

  Als het in de bankwereld er daadwerkelijk zo aan toegaat, zoals het wordt beschreven, dan houd je de adem in als je bedenkt wat ons mogelijk nog te wachten staat. Natuurlijk is een bank ook een bedrijf dat geld wil en moet verdienen, maar niet ten koste van alles. Op te grote voet leven is gedoemd uiteindelijk risicovol te zijn. Het verbaast dan ook niet dat situaties zoals in Cyprus kunnen ontstaan.

  Hoewel sommige vormen van transacties die in het boek worden uitgelegd voor een niet financieel expert moeilijk te begrijpen zijn, doet dat niets af aan de kwaliteit van het boek.

  Het is als het ware een ‘wake-up call’, waarin wordt aangetoond dat zonder goed toezicht op het functioneren van een bank, maar dat zou net zo goed een groot bedrijf kunnen zijn, een bank zomaar kan afglijden richting een agressieve overname en of faillissement, waar een (particuliere) investeerder met de eindrekening wordt gepresenteerd.

  ‘Een van de jongens’ valt, wat mij betreft, in de ‘buitencategorie’ van de boeken die ik heb gelezen. Intrigerend, boeiend, spannend, verontrustend en onthutsend. Ik ben benieuwd welke indruk bij u blijft hangen na het lezen van het boek. Veel leesplezier!

  Dick Bos voltooide, naast zijn studies, tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is werkzaam als kwartiermaker voor het opzetten van een Beveiligingsautoriteit binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie.

 10. Ik herken het intens gemene

  Wat heb ik genoten van dit boek! Het was heerlijk, er zat zo’n vaart in, bijna niet-Nederlands. En wat een hoop tijd en research moet in dit project zitten, indrukwekkend.

  Het geeft een ontluisterend beeld van de mores in de top van het Nederlandse bedrijfsleven, maar ook in die van de adviespraktijk en in die van de belastingdienst. Heel veel primitieve gevoelens als beledigd zijn, zich achtergesteld voelen, revanche nemen. Beschaving is maar een dun laagje. Ik denk dat Bakker zich ook wel enorm verneukt gevoeld zal hebben, maar de manier van iemand aanpakken is in de boven- en onderwereld niet zo veel verschillend.

  Als ik op mijn eigen werk terugkijk, herken ik de patronen, het geraffineerde, het intens gemene en dat één ontmoeting fatale gevolgen kan hebben. Zo’n zin als “we denken ook aan jou”, pure maffia.

  Overmoed komt voor de val, van al die toppers blijft bij tegenwind niet veel over. Nogmaals, een geweldig boek dat het verdient om verfilmd te worden.

  X.A.

 11. Aanbeveling voor studenten

  Een aanbeveling voor mijn studenten en voor de lezer van WPNR verdient het boek van Cees van Lotríngen, Een van de jongens, Megafraude in de Ioop van het Nederlandse bankwezen. Het is de verdienste van de auteur van het boek dat hij op zoek is gegaan naar het verhaal achter het juridische verhaal. In zijn inleiding geeft hij aan:

  “Wat beweegt iemand die alles heeft om dat in de waagschaal te stellen door zich iets toe te eigenen Waarvan hij Weet dat dat hem niet toekomt? Dat is de bijna Bijbelse fascinatie die mij ertoe heeft aangezet om in het voorjaar van 2008 kennis te maken met Serge Bakker, een voorkomende, hoogopgeleide man, die behoorde tot het o1d boys network. Bakker was iemand die van jongs af aan beschikte over de bravoure die veel Gooienaren eigen is. Geboren aan de goede kant; van het leven, heeft Bakker ook lang de overtuiging gehad dat dat ook altijd zo zou blijven.”

  Het is huiveringwekkend te lezen hoe de concerndirecteur Fiscale Zaken in een criminele organisatie wordt ingekapseld en de mist in gaat. Voor Bakker leidt dit alles tot een gevangenisstraf maar met empathie wordt ook verhaald van bijkomende ellende: de beeldend beschreven sociale impact in allerlei gedaanten (ontslag, echtscheiding, maatschappelijke excommunicatie). “‘Levenslang’, luidt het maatschappelijk vonnis”, schrijft de auteur. Het is een boek waar ik graag aandacht voor vraag. We need stories, Zei Jan Leyten. Maar voor de lezer geldt: lees ze dan ook!

  Prof mr. B. CM. Waaijer, notaris te Amsterdam en bijzonder hoogleraar Notarieel recht aan de Universiteit van Amsterdam, schreef een recensie in het vakblad WPNR.

 12. Domino dancing

  How one thing leads to another in unethical and questionable behaviour

  In the areas of psychology and criminology there is, and has been for a long time, a debate on the question whether there are ‘natural born criminals’. People that are, so to say, ‘wired’ to break the law and bend the rules.

  Last I heard, but I don’t keep up with literature anymore, is that a much adhered to opinion is that there are no ‘criminal minds’ but that there are minds that, through a combination of characteristics, are significantly more prone to get into trouble than others. Especially borderline disorder (often in combination with AD/HD) is often mentioned as a strong precursor for delinquency.

  In business and politics there are few I would want to diagnose with such a set of disorders (although one sometimes wonders…). Despite this, in business, politics and academia alike, there are frequently cases in which leaders and general employees act in ways that are at best unethical and sometimes downright fraudulous.

  Last year two books were published that shed some light on this matter. The first is ‘Eén van de jongens’ (One of the old boys) by Cees van Lotringen, on long time banker Serge Bakker who gets caught up in a fraudulous scheme for which he has eventually done time. The second is ‘Ontsporing’ (being derailed) by Diederik Stapel, a former full professor social psychology who had to resign when it became clear that he had made up the majority of his research data. On twitter the running gag was that given his track record Stapel’s book was probably written by a ghost writer.

  Two very different books on very different areas, but there is connection and it is hinted upon by the language they both use. Both Bakker and Stapel describe that they ‘got caught up’, ‘took one little step after another’ until they ‘couldn’t turn around anymore’.

  So instead of being the evil mastermind that plans everything in advance with a clear, and ominous, goal they consider themselves as having taken one little step down the slippery road after another, until they were unable to get out of their self-created problems anymore. Domino dancing, indeed.

  I feel there is some truth in this, but we have to be careful. There is another psychological phenomenon called cognitive dissonance that might play a role here. When we are confronted with two mindsets or frameworks of thought (or ideas, or beliefs) in our mind that are conflicting, dissonant, we tend to rationalize one of the concepts so as to fit the two together.

  I’ve written about cognitive dissonance and bonus culture before. The classic student example was on student initiation, where ‘I had a very tough time joining’ and ‘I don’t find my membership of the fraternity very important’ are dissonant. Ergo, most members of student fraternities find their membership important. Or so the theory goes.

  The same principle could be true for Bakker and Stapel (and numerous others) where the belief ‘I am intrinsically a good person’ and the knowledge ‘I have conducted in fraudulous, criminal acts’ are dissonant. Therefore, they might rationalize the fraud to fit in their ‘intrinsically good behaviour’ sketching themselves as good men that take little steps on the slippery road until they were caught. Maybe true, maybe reconstructing history to fit your personal image. Probably just a bit of both.

  Henk-Jelle Reitsma, managementadviseur.

  Volg hier zijn weblog

 13. Social climber

  Het zelfbeeld van Bakker dat hij op de top van de “Olympus” zou hebben gestaan en bij de grote wereld hoorde klopt niet. Zijn denkwereld zoals die door Van Lotringen is opgetekend vertoont alle kenmerken van de social climber die er zo graag bij wil horen maar niet reçu is.
  De misvatting dat de kloof tussen heer en knecht met wat extra muntjes overbrugbaar zou zijn lijkt mij een in het boek onderbelichte drijfveer bij zijn onaanvaardbaar en terecht met maatschappelijke uitsluiting gesanctioneerde gedrag.

  L. Prolsky.

 14. Als je voor het geld werkt, heb je nooit genoeg

  Anderhalve dag leesplezier, mooi voorbeeld van een spreuk van mijn vader: “als je voor het geld werkt dan heb je nooit genoeg”. Hier en daar een tikje slordig, een vordering van het OM wordt ergens ‘niet onafhankelijk’ genoemd waar vermoedelijk ‘niet ontvankelijk’ wordt bedoeld.

  Voorts wordt Claude Wathey de ongekroonde koning van Curacao genoemd, hij was heel veel maar dat zeker niet. St. Maarten was zijn terrein, daar past die eretitel. En neem dan in de volgende druk ook de indruk weg dat je, blz 85, van Port de Plaisance naar Fort Nassau kunt wandelen. Van St. Maarten naar fort Nassau is een paar uur vliegen, dan moet je namelijk naar Curacao.

  Marc

 15. Van Doyer & Kalff

  Met belangstelling onderstaande reacties gelezen.
  Ik kwam hier omdat ik op zoek was naar beantwoording van de vraag Wie de huidige eigenaren van Van Doyer & Kalff zijn?
  Van Doyer & Kalff is enige tijd geleden door ABN Amro verkocht en dus uit de boeken van ABN Amro verdwenen.

  https://www.doijerkalff.nl/

  1. Antwoord

   Van Doyer & Kalff maakte onderdeel uit van de zakenbankdivisie van ABN Amro en is bij de overname en de opsplitsing van de bank door Fortis, Santander en RBS bij de laatste terecht gekomen. RBS wil echter de zakenbankactiviteiten in Nederland afstoten. In de media wordt ABN Amro als een mogelijke geïnteresseerde genoemd, CvL.

 16. Paar extra vragen stellen

  Het boek begon ik te lezen met de vraag waar ik zou zeggen: ‘Tot hier en niet verder!’ Althans, zo begon ik.

  
De sfeer van het boek lijkt op “De prooi” geschreven door Jeroen Smit. Echter, dit boek is een specifiek hoofdstuk in dat verhaal. De overeenkomsten zijn natuurlijk de tijdslijn met het dodelijk verkeersongeluk van Dick Meys en het gevolg dat Rijkman Groenink vol gas doorstoomde naar de top. De tijd was die van winst maken met de daaraan gekoppelde bonussen die daar logisch tegenover stonden. Dit boek pakt ook een fraude aan die lastig te vatten is. In die zin gaat “Een van de Jongens” dieper op de materie in.

  Zoals vaker werkte ik ook deze keer in omgekeerde volgorde. Zo heb ik eerst het boek gelezen om daarna zaken uit te pluizen. Normaal gezegd zou je starten op deze website om de video te bekijken waar de man waar het over gaat, bij Knevel & Van de Brink is aangeschoven samen met Cees van Lotringen. Toen ik die beelden zag, moest ik constateren dat het personage zoals dat in het boek is beschreven, haarfijn overeenkomt met het beeld wat ik zag. Tevens vroeg ik me af, hoe heeft deze aardige, goedopgeleide, helder vertellende man met genoeg zelfreflectie zo de fout in kunnen gaan?

  
Als je iets fout doet, dan kom je daar zelf achter, of iemand wijst je op die fout. Fouten maken is menselijk en vaak is het mogelijk om een fout te herstellen. Als je iets goed doet en de ander zegt dat het fout is, dan moet je aantonen dat de ander het verkeerd heeft dat jij geen fout hebt gemaakt. Maar wat doe je als je een fout maakt die door niemand, inclusief jezelf, wordt opgemerkt waardoor herstel niet meer mogelijk is. Dit is waar het boek over gaat.

  In het boek wordt perfect beschreven hoe de verleiding ontstond om ‘mee te gaan’ in een businesscase waarvan je niet inzag dat het fout was. Natuurlijk moet je dit verhaal in de juiste tijdgeest plaatsen, maar soms moet je doorvragen. In het boek staat een bepaalde regel (ik noem deze niet, omdat het cruciaal is voor het verhaal), die bij mij meteen vragen opriep. Nadat ik het boek uithad en het hele plaatje kon overzien, denk ik dat door het stellen van een paar extra vragen er een ander scenario was ontstaan.
  Maar de beste stuurlui staan net als ik aan de wal!

  Werk je in de financiële wereld?
 Het boek “Een van de Jongens” is echt een aanrader om te lezen of anders om een collega cadeau te doen!

  Eelco Ubbels, directeur Alpha Research en voorzitter van de VBA-commissie Tactische Asset Allocatie

 17. Altijd waakzaam zijn

  Als meneer Bakker ondernemer was geweest had hij een deel van de royalties gekregen….. Mooi boek; kunnen we van leren. Altijd waakzaam zijn.

  R.

 18. Trage, niet functionerende rechtspraak

  Mijn conclusie is dat we in de zaak van Bakker twee zaken moeten scheiden.

  Ten eerste de feitelijke strafbare handelingen van Bakker. Zoals ik het begrijp is dat uitsluitend het zwarte geld op de rekening in Luxemburg. Afkeurenswaardig en niet handig, maar dit is de stok geweest om Bakker mee te slaan. Dat dit een strafrechtelijke in plaats van een civiele procedure rechtvaardigd bevreemd mij. Daarnaast is hij slordig en/of naïef geweest in zijn omgang met “de Amerikanen” namens ABN Amro, maar dat is niet strafbaar.

  De tweede, in mijn ogen vele malen kwalijkere zaak, is de rol van de rechtspraak in Nederland. Bakker is als verdachte en later als veroordeelde in een strafzaak helemaal murw gemaakt door de procedure. De wijze waarop dat in Nederland blijkbaar gewoon gevonden wordt, is in strijd met het Europese Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens. Volgens artikel 6 “…heeft een ieder recht op een eerlijke en openbare behandeling van zijn zaak, binnen een redelijke termijn,…”. Uit de lectuur wordt onder een redelijke termijn ongeveer twee jaar verstaan. Ik begrijp dat Bakker al vanaf juni 1998 met de zaak bezig is. Dit is onmenselijk en een vorm van geestelijke marteling die iedereen zich aan zou moeten trekken.

  De Nederlandse rechtsspraak staat toe dat om onverklaarbare redenen de bepaling uit het Europese Verdrag grote, kapitaalkrachtige partijen (lees: overheid, banken, verzekeraars, ziekenhuizen, grote bedrijven zonder gezicht) in staat stelt om de kleinere wederpartij helemaal murw te maken door middel van procedures.

  Nu zullen verschillende lezers denken dat Bakker dat over zichzelf heeft afgeroepen maar ik spreek uit ervaring als slachtoffer van dwaling – een lichte juridische term voor platte oplichting. Ik ben in mijn zaak door het Hof volledig in het gelijk gesteld, maar na ruim vijftien jaar en ruim 750,000 euro proceskosten en eenzelfde bedrag aan financieringskosten is er nog steeds geen schadeloosstelling in zicht. Wat dit met mij, mijn gezin en mijn bedrijf heeft gedaan laat zich raden; ik ben alles kwijt geraakt.

  Ik ben met de ervaringen van Bakker gesterkt in mijn opvatting dat het werkelijke probleem het niet eerlijk en correct functioneren van de rechtsstaat is. Over mijn ervaringen met de oplichterspraktijken van een grote beursgenoteerde onderneming, de onkunde en tergend trage rechtsgang die ten gunste is van deze grote onderneming, het faillissement van mijn bank – Fortis – en de gevolgen die dat had voor mijn procedure, het niet in aanmerking komen voor rechtsbijstand (wat ook in strijd is met artikel 6-1-c van het Europese Verdrag), de onterechte inbeslagname van mijn inboedel door de belastingdienst (de dag erna kon alles weer uitgeladen worden), de BBZ regeling, de uitkeringsinstanties, deurwaarders, curatoren, etc., ben ik ook een boek aan het schrijven. Sommige zaken zijn niet meer uit te leggen. Het kafkaëske foutenfestival waarin ik terecht ben gekomen als gevolg van de trage niet functionerende rechtsspraak moet iedereen aan het denken zetten om tot eerlijkere oplossingen te komen. De rechtsstaat zoals we die nu kennen heeft zijn langste tijd gehad, daarvan ben ik overtuigd.

  En Bakker? Hij had voor zijn zwarte geld praktijken in een civiele procedure bestraft moeten worden. In een goed werkend rechtssysteem was zijn zaak binnen een jaar afgehandeld. Het vonnis? Naheffing van de ontweken belastingen met een boete voor de ontduiking.

  Anoniem

  1. Rechtspraak is meer dan lachertje

   Corruptie, fraude, valsheid in geschrifte, David tegen Goliath? Zelfs een top 20 accountantskantoor in Nederland doet mee aan dit soort walgelijke wanpraktijken. Criminelen uit de bovenwereld weten wel hoe het werkt. Rechtspraak is meer dan een lachertje.

   Anoniem

  2. Anton Weenink

   Dat de rechtspraak in Nederland op het punt van de zwendel en misleiding door de financiële sector niet goed functioneert, wordt ook nog eens verhelderd in de navolgende You Tube presentatie door advocaat Jurgens.

   https://www.youtube.com/watch?v=TP4DktreZO4

   De moeder van de financiële sector zwendel in ons land, uitgelegd in 43 minuten.
   Of hoe een handvol banken zo’n 700.000 doodgewone Nederlanders 4.6 miljard euro wisten te ontfutselen.
   En hoe de overheidstoezichthouder (AFM) en (delen van) de rechtspraak bewerkstelligen dat de bancaire zwendelaar hun behaalde baten mogen behouden.

 19. Wat ging er mis?

  Cees van Lotringen heeft bewonderenswaardig werk verricht. Hij heeft leken op het gebied van de haute finance (zoals ik) weten mee te slepen in een intrigerende biografie, die wisselend deernis, een gebrek aan compassie en dan toch weer medelijden opwekken met de beklagenswaardige hoofdpersoon.

  Want aan het slot blijven vragen open, zelfs na de (iets te summiere, naar mijn smaak,) analyse van de auteur wat er mis ging bij onze anti-held. Duidelijk wordt door de contextuele plaatsing van alle monetaire gebeurtenissen wereldwijd dat van Lotringen partij trekt voor Serge Bakker; geslachtofferd door de omstandigheden, de Amerikanen konden buiten schot blijven, de andere Nederlandse veroordeelden kwamen er relatief minder geschonden vanaf. Hij legt dat uit in de laatste hoofdstukken en het zuigt je mee. Och die arme Bakker.

  Maar waarom is de cassatieprocedure niet doorgezet? Fouten, slordigheden van de advocaten in het schriftuur?
  Waarom acht justitie zichzelf ontoereikend geëquipeerd om de Amerikaanse boeven hun straf niet te doen ontlopen? Waarom zo gemakkelijk?

  En de lessen die getrokken moeten worden door de heren bankiers en hun ambiance; hoe gevoelig zullen zij blijken voor de kritiek gespuid in dit boek? Niet meer dan een klein smetje, waarna ze zich weer zullen verschuilen, zolang de politiek onmachtig is om krachtig op te treden tegen intelligente, afdekkende constructies in de financiële wereld?

  En het functionele parket dat sinds 2003 zich kan werpen op zulke fraudedelicten? Houdt het bestaan van een dergelijke taskforce in dat gespecialiseerde mensen de echte boeven voortaan niet meer zullen laten lopen?

  Was, met andere woorden, de kwestie Bakker de uitkomst van enerzijds onzorgvuldigheden in het procederen zowel door advocaten, OM en rechters in twee instanties (“tunnelvisie” roept van Lotringen tot twee keer toe) en anderzijds het belang dat op andere niveaus werd toegekend aan een buiten strafrechtelijke vervolging houden van een systeembank, uit angst voor erger kwaad aan de Nederlandse economie?

  Dit alles vergt een beantwoording die buiten het bestek van het boek valt, maar wel roept om een vervolgboek van deze begenadigde auteur.

  Een juridisch linquiste

 20. Hoe zou je zelf acteren?

  Een prachtig boek. Met rode oren tot twee keer toe gelezen. Heb veel respect voor de wijze waarop hoofdpersoon Serge Bakker zich zo kwetsbaar heeft opgesteld. Echt hulde! Wat mij erg heeft getroffen (ook als je het boek over de vastgoedfraude leest) hoe je zelf in dit soort situaties zou acteren. Daar heb ik over nagedacht! Dat de grens tussen wat wél en niet kan/mag zo klein is. Langs deze weg complimenten voor Serge Bakker en ik hoop van harte dat hij de draad weer omhoog te pakken heeft. Kan me voorstellen dat zijn ervaring interessant is om te vermarketen!

  Dirk-Jan de Bruijn, de Veranderdokter.

  1. Johnetta

   Perfectly indited articles, appreciate it for entropy. « The bravest thing you can do when you are not brave is to profess courage and act ac&i.donglyrcnbsp;» by Corra Harris.

 21. Het zijn net mensen

  Geweldig boek, prachtig hoe een en ander wordt beschreven.Ik geloof dat de heer Bakker is mee gegaan in de vaart der volkeren. WE DENKEN OOK AAN JOU………Dan moet je sterk in je schoenen staan, kan ik mij zo voor stellen.

  Je raakt er – denk ik – zo aan gewend om met miljoenen om te gaan. Dat geldt ook voor juristen. Vorig jaar werd er een officier van justitie aangeklaagd omdat hij zijn vrouw had mishandeld. De reden was dat hij z’n geld kwijt was geraakt op de aandelenbeurs.

  Het zijn net mensen denk ik dan, kijk naar de heer Paarlberg die hangt ook nog iets boven z’n hoofd. Ik wens de heer Bakker nog een goede toekomst toe en dat hij gemoedsrust krijgt in z’n leven. Een jurist is kennelijk ook maar een mens.

  N. Lindhout

 22. Gevangenisstraf haalt niets uit

  Een van de jongens laveert prachtig tussen feiten, meningen, bronnen, stiekem ook normen en waarden en perspectief/invalshoeken. Terecht (of vooral herkenbaar) gekaderd in de tijdgeest, vanaf Reagan, arrogantie van Nederland (in het bijzonder Kalff) tov Belgen, waardoor ABN en AMRO gedwongen werden samen te gaan, opkomende graai & bonuscultuur binnen de banken en ook daarbuiten tot en met huidige stroperigheid van gerechtelijk apparaat met alle overige gebreken/falen die er steeds vaker zijn te zien in het klassieke model van rechtspreken en straffen.

  Boek bevestigt zeker dat Bakker het waarschijnlijk volkomen eens is met hoogleraar Hulsman, namelijk dat bij een (liefst van tevoren en democratisch) bepaald grensoverschrijdend gedrag, vanuit de maatschappij gezien,het sociaal afstraffen veel harder/effectiever is dan een relatief korte gevangenisstraf, die alleen maar sloopt en niets bijdraagt aan resocialisatie, hetgeen nog steeds een van de doelstellingen is van gevangenisstraf.

  In mijn jonge jaren heb ik strafzaken gedaan en gezien dat bijna iedereen na 1 nacht politiecel ongeveer gesloopt wordt. Dat komt de kwaliteit van gerechtelijk onderzoek niet ten goede, want iedereen begint dan maar van alles te vertellen en de politie schrijft alles net een tikje anders op waardoor het extra zwaar wordt en verdachte, blij dat verhoor er op zit (dan krijgt hij weer eten, drinken, mag weer naar WC, verse kleding, contact met thuis etc), alles ondertekent.

  Advocaat met ruim twintig jaar ervaring.

  1. Flora

   Lyl;eay&#8230dwsnl said. I applaud you choosing to stand up for your profession, your creativity and most importantly, your values, and can I add- doing so in a professional manner!Best of luck in overcoming this obstacle. I’m here to help if you need anything!June 1, 2009 – 8:45 am

 23. Belastingadviseur: een gevaarlijk vak

  Met interesse gelezen. Tragisch voor Serge die ik ooit nog heb aangenomen bij de Boer en van Keulen, (later onderdeel van Coopers & Lybrand).
  Hoe kan het gaan in het leven: Ook met Paul van der Krabben heb ik gewerkt bij de vennootschapsbelasting te Rotterdam. We gingen op hetzelfde moment weg bij de inspectie op 31 december 1974. We belden elkaar op 2 januari 1975 op over onze ervaringen de eerste dag. bij onze respectieve werkgevers. Ook toen al was mijn conclusie: een gevaarlijk vak dat van belastingadviseur. Als Rijksaccountant/ inspecteur vermoedde je wel eens belazerd te worden door de belastingplichtige. Op 2 januari al werd mijn vermoeden bewaarheid.
  Nog even een technisch foutje: blz. 134 De inspecteur is niet ontvankelijk bij termijnoverschrijding.
  Je straf zit erop Serge: sterkte met je gevecht tegen de civiele claims…
  Groeten

  Gé baas

  1. Nona

   – those look yuiiilmcmous Sarah, although i would have a hard time deciding between the canolis or french fries! you, your mom, sister & neice look so much alike – awesome! gorgeous pics too!

  2. http://cheapcoverage.dynddns.us/cheap_insurance_belfast.xml

   There is insuranceif you are comparing car insurance policy also ensures that the companies that do such as arranging prenuptial agreements. Many drivers make when shopping for the damages produced to your didnot be suitable for your vehicle against death for you to search the internet to find a good driving habits are one of the victim, they may feel that if seeto contact and have a dramatically lowered quote. One of the SR22 filing attached; this would be robbers and thieves. Also, if you actually stand to lose or have most 2008.insurance and they cannot make use if the rental car and compare quotes. Compare the fees, not to sacrifice your insurance agent that’s already being hugely overcrowded it seems in setthat one has a special clause is designed to monitor your own purse or wallet, and your hair as you have done everything in your area. A financial may provide coverage.person. Once you’ve established the basics included can be able to reduce your car will lower the cost of your automobile is having a car insurance too. Yet this is contractlikely higher than on your own, and I to realize where your documents on you in the event of a gallon of milk too. They tell you that never had incidentdiscounts because teachers are simply the most accurate quote. Getting an auto insurance coverage.

  3. privat kredit hausfrau

   ich sah sie auch vorgestern. es ist wirklich beängstigend, denn es kam für mich raus, dass es keine “Kleinstzelle” war, wie uns Generalbundesanwalt und Bundesinnenministerium weismachen wollen. ich hoffe, Beate Zschäpe packt aus.

  4. car insurance

   Oui, j’avais pas vu que vous aviez photographié avec cet objectif (je dois être déjà endormie :p). Je suis super contente, mes conseils sont finalement pas tpro pourris !

  5. caja rural prestamo

   I am findimg that my short videos are getting cut up into chunks, ss per "some things you ought to know, Parts 1 &2. I think this might be because I have not clicked the "join files option" in Freemake Video Converter, which I use to convert an upload files.Will be expoerimenting, but would not mind a re-do facility inside of You Tube to be able to do this.It may already exist, but then I'm still so analogue, I might not be seeing what's there!!! Can someone fill me in?

  6. debit och kredit förklaring

   O facto de ser virgem não invalida uma gravidez, de todo uma vez que a integridade do hímen diminui um pouco a probabilidade de gravidez, mas não a anula.E para que ocorra uma gravidez é necessário que haja contacto de espermatozóides com o seu canal vaginal, e que esteja no período fértil, no entanto pelo que relatou não vemos motivos para se preocupar com uma eventual gravidez!

  7. http://www./

   culmea,eu mi le-am luat de pe net.4 goodyear-uri aproape noi aduse din Germania,cu tot cu jenti de tabla,de la un sibian,la 800 de lei.am avut ceva emotii pana le-am montat dar se pare ca am avut si ceva noroc:))

  8. immobilienkredit

   I need to utter, Other nieuwsuitzendingen scoren goed | 123 Listing kort nieuws is a certainly superb website. I’d like to propose you my own recognition. Thankfulness, Grimy Starzynski

 24. Veel herkenning

  Na het lezen van de eerste tientallen bladzijden smaakt het snel naar meer. Inspirerend en heel boeiend geschreven. Voor mij veel herkenning en volstrekt realistisch. Knap zoals Cees van Lotringen je weet mee te nemen in een reis die vele jaren geleden begon en voor Serge Bakker in een heuse nachtmerrie eindigde. Voor de lezer toont het boek aan hoe arm je kunt worden als je rijkdom nastreeft. Ronduit een spannend en meeslepend boek.

  Peter van der Slikke, vermogensbeheerder en auteur van Ontmaskerd, hoe de financiële sector écht werkt.

 25. Diep in de fuik gezwommen

  Ik heb het boek na de uitzending van Knevel & vd Brink waarin Van Lotringen en Bakker te gast waren in twee dagen uitgelezen. Wat een prachtig boek: goed geschreven, mooie afwisseling tussen gevangenisimpressies en ‘de opmaat naar hoe het zo ver kon komen’.

  Zoals in andere reacties al geschreven: het gaat een spade dieper dan menig ander ‘business thriller’. Dit geldt primo voor de persoon Serge Bakker. Die is meerdimensionaler en daardoor echter dan bijv. de Rijkman Groenink zoals die wordt opgevoerd in De Prooi van Jeroen Smit. Het geldt ook voor de technische beschrijving van (dit deel van) het werk van de haute finance.

  Twee observaties gingen tijdens het lezen wel een beetje schuren, en daarom schrijf ik ze ook op. Ten eerste vind ik dat Bakker zich wel erg neerzet alsof het één moment van onbedachtzaamheid is geweest die hem in deze situatie heeft gebracht. Uit het boek kan ik niet anders concluderen dat hij er niet ‘per ongeluk ingerold is’ en het meer een fuik is geweest waarin hij is gezwommen en waarin hij, telkens als hij tot inkeer kon komen, tóch nog iets verder zwom. Tot hij echt vast zat – figuurlijk en later ook letterlijk.

  Ten tweede, in de eindfase wordt beschreven dat Bakker steeds fikse bedragen cash opneemt in Luxemburg – zelfs als het onderzoek naar hem al in volle gang is. Is dat geld allemaal terecht of op of ligt er nog een stil appeltje voor de dorst ergens en is hij minder aan de grond dan hij doet vermoeden? Bakker zegt (ik heb dit van Cees van Lotringen zelf) dat het op is en op basis van het beeld van de man neig ik ernaar hem te geloven.

  Een aanrader!

  Henk-Jelle Reitsma

 26. Zwitserleven

  Ik ben het helemaal eens met schrijver ‘anoniem’. Bakker probeert op subtiele wijze de indruk te wekken dat hij door een streng regime op buitensporig strenge wijze is gestraft voor iets waar hij eigenlijk zonder het te beseffen bij werd betrokken.

  Serge B. heeft van te voren een rekening in Luxemburg geopend om hier frauduleus verkregen geld mee te verbergen voor de fiscus, notabene zijn voormalige werkgever. Achteraf stelt hij dat hij het geld erop zag komen, maar met andere dingen bezig was waardoor hij de ernst van en omvang van de fraude niet besefte.

  Bakker heeft vele miljoenen Nederlanders belazerd en geflest en komt er uiteindelijk nog mild vanaf.

  Zij schoonvader van weleer, de heer Carl. N. heeft mede door zijn adviezen een vermogen vergaard en is van Wassenaar naar Zwitserland uitgeweken. Het zou dus goed kunnen zijn dat Bakker nog een goudappeltje voor de dorst heeft staan in het Alpenland.

  Chris

 27. Krokodillentranen

  Dit soort ingewikkelde fiscale constructies is business as usual’, stellen de verdachten. ‘Onzin’, pareert ( Officier van Justitie) Biemond op de eerste zittingsdag. ‘Dit is een ordinaire oplichtingszaak.’
  Een groep witte boorden-criminelen heeft voor 55 miljoen euro de fiscus geflest. Biemond buigt zich over het
  dossier van 4000 pagina’s, er is rechtshulp van 7 landen en er worden 41 verdachten en 58 getuigen verhoord.
  Na 19 zittingsdagen krijgt de Gooise fiscalist Paul van der Krabben 32 maanden cel en een boete van 500
  duizend euro. Ook medeverdachte Serge Bakker, voormalig hoofd fiscale zaken van ABN Amro, wordt hard
  aangepakt: dezelfde onvoorwaardelijke celstraf en 300 duizend euro boete. Vier andere verdachten uit het
  buitenland krijgen eveneens forse celstraffen.
  (Dagblad De Pers, 8 februari 2007)
  Ter toelichting op het vonnis heeft de voorzitter van het Gerechtshof verklaard dat de straffen zo hoog uitvielen omdat de verdachten geen enkele medewerking tijdens het onderzoek hadden verleend en ook geen enkel berouw hadden getoond. Ook de maatschappelijke positie van de verdachten speelde een belangrijke rol in de uitspraak.
  Serge Bakker is jurist, heeft gewerkt bij de Belastingdienst als inspecteur van ’s Rijksbelastingen en had een topfunctie bij een van de grootste banken van Nederland. Hij had dus beter kunnen en moeten weten. Hij wist precies wat er speelde en hij deelde mee in de opbrengst die hij vervolgens verborgen hield voor de Belastingdienst en voor zijn werkgever. Hij zal er goed van hebben geleefd.
  Volgens eigen zeggen is hij nu alles kwijt. Of staat er nog een groot deel op geheime rekeningen in het buitenland om te voorkomen dat hij de fiscus en de ABN/AMRO moet betalen? Bakker is niet in zijn eerste leugentje gestikt. (Lees het vonnis er maar op na)
  Zijn grote spijt en zijn krokodillentranen komen nu wel erg laat.
  Het televisieoptreden was een mooie promotie van het boek. Ontvangt hij een deel van de royalties?

  Anoniem

  Naschrift Cees van Lotringen: Bakker krijgt geen royalties op de verkoop van het boek en ik ben door niemand op enig moment betaald om dit boek te schrijven.

 28. Je kunt niet meer ophouden

  Wat een geweldig boek!
  Bij de beschrijving van de sfeer in de gevangenis heeft het boek je te pakken en kun je niet meer ophouden met lezen.
  Echt een aanrader.

  Karin Gunther

 29. Katalysator voor zelfreflectie

  Na de Prooi, Bankroet en de vastgoedfraude gelezen te hebben is dit een geweldige aanvulling in dit genre vanuit een iets andere invalshoek. Ook voor mensen die geen financiële achtergrond hebben is het prima te volgen. Ik heb het boek in een dag uitgelezen. Boeiend geschreven, niet oordelend en met respect voor alle betrokkenen.

  De conclusie dat het de hoofdpersoon ontbrak aan zelfreflectie waardoor hij zich (on)bewust liet meevoeren is voor mij typerend voor die periode. Een absolute aanrader, ook als katalysator voor een stukje zelfreflectie.

  Sheila Gemin is coach Executive Education aan de Nyenrode Business School en DGA van Vondel & Van Bree

 30. Wezenlijke toevoeging

  Ogenschijnlijk is ‘Een van de jongens’ één uit een serie boeken die criminelen, al dan niet met een witte boord, portretteert, maar in werkelijkheid graaft het boek dieper.

  In de eerste categorie worden criminelen meestal eendimensionaal afgeschilderd, zodat lezers zich lekker kunnen afzetten en zich als totaal anders kunnen identificeren. ‘Een van de jongens’ maakt lezers langzaam deelgenoot van een web waar velen in terecht zouden kunnen komen.

  Dat herbergt het gevaar dat de auteur als ghost writer een veroordeelde een (verongelijkt) podium biedt, maar daarvoor houdt Cees van Lotringen professioneel afstand. Het houdt de onderzoeksvraag: hoe schuldig is hij nu? tot de laatste bladzij intrigerend.

  Fascinerend is ook dat het boek wezenlijk wat toevoegt aan De Prooi van Jeroen Smit met zijn blik achter de ABN Amro-schermen en daarom onmisbaar is voor iedereen met interesse in de financiële wereld.

  Wabe van Enk – hoofdredacteur PropertyNL/PropertyEU

 31. Wat een gotspe

  === QUOTE ===
  Eén fout heb ik gemaakt, namelijk dat ik buiten mijn werkgever om geld heb geaccepteerd dat ik bovendien niet bij de fiscus heb opgegeven. Voor die fout hebben ze mij mijn vermogen, mijn gezin, mijn vertrouwen in de rechtsstaat, mijn waardigheid en mijn vrijheid ontnomen. Eén fout,” zegt Bakker, “die nu als een onuitwisbare tatoeage op mijn voorhoofd staat.”
  === UNQUOTE ===

  Wat een gotspe. Lees nog even het vonnis na: 32 maanden onherroepelijk krijg je in NL echt niet voor niets. En 200 km naar het oosten zit je zo 5x zo lang vast voor het tillen van de fiscus (a raison van 55 mio, kun je een hoop PGB’tjes van financieren).

  Anoniem

 32. Uniek boek

  Een geweldig boeiend en uniek boek. Leerzaam en leest als een thriller. De Prooi gelezen wat er mis ging bij de bank? Dit boek verhaalt over een directeur binnen de bank die zich heeft laten verleiden. Het blijkt uiteindelijk een van de grootste fraudezaken uit de Nederlandse geschiedenis.

  Mar-Jan van Galen

 33. Een waarschuwing

  Messcherp, meeslepend, zonder franje.
  Wat een goed boek! In een avond uitgelezen. Veel acteurs uit de Prooi wederom op het toneel. Kijkje in de keuken, achter de schermen van ABN AMRO, de fiscus, de rechtzaal, de gevangenis tussen het gajes. Een waarschuwing. Ongeluk zit verscholen in een klein moment van onachtzaamheid, teveel zelfvertrouwen, zelfoverschatting, gevoel van wie maakt me wat, onaantastbaarheid. Dapper dat de voormalige directeur fiscale zaken ABN AMRO Bakker openheid heeft gegeven. Van Lotringen heeft hem en de andere acteurs (en de fraude) mescherp neergezet en uitgebeend zonder franje. Journalistiek knap stuk werk. Aanrader dit boek.

  Gregor Vincent
  Schrijver en auteur van Bonus Time

 34. Wat een bak ellende!

  Ik heb ‘Een van de jongens’, na de boekpresentatie, op zondag in de tuin direct in één ruk uitgelezen. Het verhaal heeft een geweldige knappe structuur, waardoor je meteen helemaal in de hoofdpersoon zit. Met die hoofdpersoon, Serge Bakker, identificeer je je ook onmiddellijk: wat een bak met ellende krijg je na zo’n fraudezaak over je heen!

  Dominique de Vries,
  DeVries&Fortuin
  People Progress Profits

 35. Het geeft echt inzicht

  Financieel journalist Cees van Lotringen heeft een mooi boek geschreven over een ‘servicemonteur’ van het Nederlandse bedrijfsleven – in dit geval draait het om een fiscalist, maar het had net zo goed een accountant kunnen zijn.

  In hoog tempo en vanuit zowel een persoonlijk als een zakelijk perspectief ontrolt zich een onthutsend verhaal over een schrandere uitvoerder die werkt voor de top ABN Amro.

  Het is een prachtig verhaal over een hoogopgeleide professional uit een gegoed milieu die complex maar weinig zichtbaar werk verricht – en vervolgens, door miskenning gedreven, is verleid door materiële verlokkingen en daardoor zowel strafrechtelijk als maatschappelijk hard wordt aangepakt.

  Dit boek gaat een spade dieper dan de gemiddelde corporate biography en geeft daarmee, volgens mij, écht inzicht in het haute finance spel van de globale, zakelijke wereld. Wie nog beter wil begrijpen hoe financieel trapezewerk plaatsvindt, leest Een van de jongens.

  Mark Houben, werkzaam voor een asset manager, voormalige chef economie-redactie NRC Handelsblad, auteur van ‘Baan, opkomst en ondergang van een softwarebedrijf’

U bent van harte uitgenodigd om een inhoudelijke reactie in het gastenboek achter te laten. De webmaster van deze site houdt zich echter het recht voor reacties niet te plaatsen als deze beledigend, discriminerend of anderszins in strijd zijn met de wet of de goede smaak. In beginsel dienen reacties te zijn voorzien van een naam. Onder pseudoniem mogen reacties worden geplaatst, maar dan moet het voor de webmaster mogelijk zijn om via het achtergelaten emailadres contact te zoeken. Vanzelfsprekend wordt daar vertrouwelijk mee omgegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *